Kouzlo mletí v ručním mlýnku na maso

11. 09. 2017

V čem je doma připravené mleté maso lepší než kupované?

Na obalu u kupovaného mletého masa sice naleznete na první pohled potřebné informace, ale určitě se nedozvíte z jak kvalitního masa je balíček připravený. Mleté maso se mele a balí na jednom místě, ale není zaručeno, že je ve všech balíčcích to samé. Doma připravené mleté maso si připravíte z Vámi vybraného masa v libovolné kombinaci druhů mas a poměru. Při přípravě mletého masa lze použít maso rybí, drůbeží, skopové, vnitřnosti. Klasickou kombinací stále zůstává kombinace hovězího a vepřového masa a to v poměru půl na půl.

Správně připravené mleté maso je homogenní směs, která má jasně růžovou až červenou barvu s bílým mramorováním od tučnější složky. Kvalitní směs nesmí obsahovat velké kusy surovin a libové a tučné složky musí být rovnoměrně rozložené.

Mleté maso v mezinárodní kuchyni

Mleté maso v meznárodní kuchyniZatím co u nás ještě stále mnoho lidí nahlíží na mleté maso spíše jako na odpad z masa vlivem minulého režimu, v jiných zemích se jedná o tradiční surovinu, která mnohdy tvoří základ tradiční kuchyně. Za minulého režimu bohužel řezníci u nás do mletého masa semleli všechny možné odřezky a zbytky. Dnes jsou naštěstí tyto praktiky zpravidla minulostí. 
S oblibou mletého masa se setkáváme tedy u tradičních pokrmů například u obyvatel Řecka (Řecká musaka), Itálie (Boloňské špagety), Turecka (Köfte, kebab z mletého masa), Bulharska (Kjufteta), Chorvatska (Pljeskavica), Rumunska (Sarmele), Dánska (Fricadelle), Švédska (Köttbular), Ukrajiny (Golubce), Ruska (Těftěly), Švýcarska (Masový nákup), Velké Británie (Skotské vejce), Polska (Zrazy) apod.

Jak správně připravit mleté maso

Používaná masa na mletí:

  • u hovězího masa je nejvhodnější použít maso z plece, hrudí, boku, krku a žeber
  • u vepřového masa je to maso z plece,bůčku a ořezu
  • na některé druhy pokrmů je ale vhodné použít maso zadní, protože je kvalitnější
  • je vhodné kombinovat maso netučné (hovězí) s tučným (vepřové)
  • samozřejmě lze kromě hovězího a vepřového masa použít maso rybí, drůbeží, skopové, vnitřnosti
  • na mletí se používá nejčastěji syrové maso, ale na některé pokrmy je nutné použít maso vařené a to například na přípravu paštik, haší, kroket, masových nákypů apod.
Máme-li vybrané maso na mletí, je nutné si zvolit jemnost mletí a to v závislosti na druhu pokrmu, který budeme chtít z masa připravit. Pro jemně mletá masa zvolíme desku do masostrojku s menšími otvory a pro hrubší mletí s většími otvory. Kvalita mletí je závislá na ostrosti nože a vzájemné přiléhavosti desky a nože.
Mlýnek na maso vel 8Maso na mletí musí být vždy čerstvé a před samotným mletím dobře vychlazené, omyté a osušené, zbavené kostí, blan, chrupavek a nakrájeno na menší kousky. Z masa, které budete mlet, odřízněte ostrým nožem kousek tuku. Dejte ho do mlýnku a pomelte předtím, než do něj začnete dávat maso, abyste ho promazali. V případě prvního použití ručního mlýnku je nutné rozemlýt méně nákladnou potravinu (např. tvrdý rohlík), aniž by jste produkt použili pro konzumaci. Mlýnek tak vyčistíte od nečistot, které se při prvním použití můžou uvolnit. Poté mlýnek rozeberte, omyjte jednotlivé části v teplé vodě a usušte. Po skončení mletí pomelte v mlýnku pár kousků chleba, abyste ho vyčistili od zbytků. Melte chléb tak dlouho, dokud nebude vycházet čistý. Poté mlýnek rozmontujte a odnímatelné části umyjte v teplé vodě s čisticím prostředkem. Dobře ho opláchněte teplou nebo horkou vodou. Po umytí na nože a na kotouč naneste tenkou vrstvu jedlého oleje, kterým je namastíte. Zabalte je do papírové utěrky a uskladněte.

Mlýnky Porkert... české mlýnky na maso s historií

V případě, že jste se rozhodli pro mlýnek ruční, určitě se vyplatí zvolit kvalitní výrobek, který při správném používání a údržbě vydrží celý život. Značka Porkert je českou značkou s dlouhou tradicí, její historie je neodmyslitelně spojena s obcí Skuhrov nad Bělou v Orlických horách a zdejší historií těžby železné rudy. Už v roce 1817 zde založil hrabě František Kolowrat-Liebštejn vysokou pec nesoucí jméno jeho manželky – Růženinu huť, kde se zpracovávala železná ruda těžená v okolí. V roce 1863 se správcem hutě stal absolvent báňské akademie Josef Porkert, ten si i přes klesající zisky rozhodl od původních majitelů vysokou pec v roce 1881 pronajmout. Nejprve bylo samozřejmě nutné udělat některé úpravy, tak aby začala slévárna vyrábět železné odlitky – kříže, stojany, součásti ke strojům a především pianové rámy. Po smrti Josefa Porkerta se vedení podniku ujali jeho synové Vilém a Eduard, ti se díky svému úsilí nakonec stali i majiteli, a to roku 1897, kdy Růženinu huť zakoupili od hraběnky Olgy Kolowratové.

Mlýnek na maso jako malovaný PorkertRozvoj podniku bohužel zpomalil požár, ale i s tím si bratři Porkertové poradili a dokázali podnik velmi rychle vrátit k původní výrobě, která byla navíc rozšířena o výrobu ručních kuchyňských strojků. Před první světovou válkou a především v meziválečném období zaznamenali ruční strojky nebývalý úspěch a byly známé po celé Evropě i v zámoří. Například v roce 1929 jich bylo vyrobeno neuvěřitelných 400 tisíc. V roce 1948 byla společnost znárodněna a rodině Porkertů navrácena až v devadesátých letech, kdy byla založena akciová společnost J.PORKERT a již čtvrtá generace rodiny se rozhodla udržet výrobu tradičního českého výrobku. Pod vlivem nepříznivých vnějších okolností nakonec podnik roku 2007 zkrachoval. V současné době ruční mlýnky na maso vyrábí společnost Hanhart Morkovice s.r.o., která je zároveň právoplatným majitelem značky.

Charakteristika mlýnků Porkert

Jedná se o robustním výrobek z jakostní šedé litiny, ochranu povrchu zabezpečuje silná vrstva potravinářského cínu, který je zdravotně nezávadný. Pro strojky je charakteristická vysoká kvalita, multifunkčnost a velmi dobré mlecí schopnosti. K mlýnku lze dokoupit náhradní díly. Součástí mlýnku je i gumová podložka chránící povrch pracovní desky. Mlýnek je díky svému materiálu a konstrukci investicí na celý život. O kvalitě svědčí nejen to, že se na trhu drží více než 100 let, ale také to, že jsou mlýnky Porkert prodávány na všech pěti kontinentech. Veškeré díly jsou vyráběny v České republice.

Mlýnek využijete nejen při běžném provozu v kuchyni, ale i v místech bez elektrické energie, jako jsou chaty či chalupy. Mlýnky slouží především k namletí masa a výrobu domácích klobás, lze jej použít i na mletí sýrů, ovoce, rohlíků, ořechů, apod. Použitím nástavce se z mlýnku stává vhodný pomocník na výrobu cukroví. Mlýnek můžete využít i jako součást zdravého životního stylu, při mletí nedochází ke ztrátě nutričních hodnot. Použitelné jsou na všechny druhy masa. Údržba je velmi snadná. Ruční mlýnky oceníte především, pokud melete maso jen občas, v tomto ohledu jsou vhodnou alternativou k drahým a těžko skladným elektrickým mlýnkům.

Ruční mlýnek Porkert je nadčasovým výrobkem. Během období více než 100 let mlýnky nemuseli výrazně měnit svůj vzhled a jsou i v 21. století populárním doplňkem kuchyně.

Diskuse

Články